knjizara.com
Na pogrešnoj obali
poraz trupa Timočke divizije u bici kod Čevrntije (na Legetu) 6. septembra 1914. godine

Milić Milićević (autor)

Na pogrešnoj obali
847 din
U korpu

Knjiga tematike koja do sada gotovo da nije obrađivana. Razlog zašto je ova tema izbegavana je u tome što se ova bitka smatra najvećim porazom srpske vojske tokom celog Prvog svetskog rata.
Srpsku vojsku na Legetu zadesili su strašni gubici, prvenstveno zbog nedovoljne tehničke opremljenosti i istrošenosti snaga nakon Cerske bitke. Timočka divizija je za dvadesetak sati borbe izgubila celokupnu ratnu opremu, preko 1.000 srpskih vojnika se mahom utopilo, a više od 5.000 ljudi dopalo je u zarobljeništvo, te je bila prinuđena da se u neredu povuče.
Autor je

napravio sintezu dosadašnjih istraživanja i sam istražio nove detalje, tako da ova knjiga predstavlja sveobuhvatnu analizu poraza srpske vojske u bici kod Čevrntije, te se može uvrstiti u tipičnu vojno-istorijsku literaturu. Pored prikaza političkih i društvenih prilika, autor opisuje i stručno analizira vojne operacije, a istorijska distanca mu je omogućila da pažljivo raščlanjuje događaje, analizira i izvlači relevantne zaključke, te je knjiga značajna za vojne istoričare, ali i za stručnjake koji se bave proučavanjem srpske narodne i vojničke tradicije.
Posebnu vrednost čine dva spiska na kraju knjige koji ilustruju obrađenu temu: Komandni sastav Timočke divizije 1. poziva 6. septembra 1914. i Spisak zarobljenih oficira kod Čevrntije (Legeta) 6/7. septembra 1914.
Prilikom rada na knjizi autor se oslonio na neobjavljena dokumenta iz Vojnog arhiva, Arhiva Srbije, Arhiva SANU, kao i na podatke koji se čuvaju u Vojnom muzeju u Beogradu. Sećanja učesnika, objavljena u obliku memoara ili članaka u vojnostručnim časopisima, dr Milićević je znalački analizirao i uporedio sa naučnim radovima koji su do sada objavljeni o ovoj temi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije novog veka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2016; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 138 str.; 978-86-17-19248-6;