knjizara.com
Moj rat protiv rata
rimski dnevnik jugoslovenskog ambasadora tokom NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore

Miodrag Lekić (autor)

Moj rat protiv rata
660 din
U korpu

Knjiga je prvo objavljena 2006. na italijanskom jeziku, pod nazivom La mia guerra alla guerra. Ovenčana je italijanskom nagradom „Francesko Alcator“ za najbolju knjigu objavljenu na italijanskom jeziku u konkurenciji autora iz mediteranskih zemalja.
Pozicija Miodraga Lekića u Rimu 1999. godine je izuzetno složena. Od svih tadašnjih članica EU SR Jugoslavija zadržala je diplomatske odnose samo sa Italijom i Grčkom. Na našeg diplomatskog predstavnika pao je, zbog toga, veliki teret. Na distanci od Miloševićeve politike, Lekić je istovremeno i protivnik agresivnog delovanja Severoatlantske alijanse. U tim nezahval

nim okolnostima on pokušava da deluje u skladu sa svojim liberalnim i humanističkim uverenjima. Svoju poziciju obrazlaže na način razumljiv zapadnoj javnosti, zastupajući interese države i svih naroda Srbije i Crne Gore.
Knjiga Moj rat protiv rata počinje uvodnim poglavljem koje obuhvata period od 23. oktobra 1998. do marta 1999. godine.
U njemu Lekić komentariše specifične diplomatske i političke pripreme za otpočinjanje bombardovanja. Rasvetljava do pojedinosti sve što se dešavalo u Rambujeu, posebno ističući finalni ultimatum koji niko ne bi mogao da potpiše. Potencirajući na njemu, Lekić ogoljava da je pravi cilj NATO političara i komandanata bio ne da pronađu mirno rešenje, već da bombardujući suverenu zemlju u srcu Evrope bez odluke Saveta bezbednosti pokažu svoju svetsku dominaciju.
Dnevnički deo prati svaki dan tokom trajanja NATO agresije, da bi određeni zapisi na kraju pokrivali i leto 1999. godine. Time je knjigom obuhvaćeno i raspoređivanje jedinica KFOR-a na Kosovu i Metohiji, drama oko dolaska ruskog kontingenta i pojavljivanje prvih svedočanstava o zločinima OVK posle povlačenja Vojske Jugoslavije.

Rekli su o knjizi Moj rat protiv rata

Danas, sa veće vremenske distance, ali i u doba novog zapetljavanja kosovskog čvora, kad su mnoga ranija naslućivanja postala izvesnost, a mnoge stare izvesnosti izgubile oreol verodostojnosti, susret sa Lekićevim analitički produbljenim dnevničkim beleškama odiše posebnom svežinom.
Darko Tanasković

U ovoj knjizi se suočavamo sa dva rata: jednim protiv gradova u Srbiji koje NATO kontinuirano bombarduje, i drugim, koji se svakodnevno odvija u duši Miodraga Lekića.
Serđo Romano

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovsko pitanje , Društvena kriza , Međunarodna zajednica , Jugoslavija , Srbija , Političke prilike
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Catena Mundi; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 291 str.; 978-86-6343-113-3;