knjizara.com
Moj let u gnezdo mafije

Labud Mehmedović (autor)

Moj let u gnezdo mafije
rasprodato

Robijao sam dve godine, mada mi je nad glavom visila kazna od čak deset godina zatvora, a da ni danas ne znam zašto. I premda to ponavljam već četiri decenije, nema ko da me čuje, a to peče kao so na živoj rani: te dve godine provedene iza rešetaka prate me kao prokletstvo i o njih se još saplićem na svakom koraku.

Ovako svoj život opisuje Labud Mehmedović, Beograđanin koji je 1971. godine uhapšen zato što je poznavao aktere „pljačke stoleća”, kako je tada nazivana velika pljačka Narodnog pozorišta u Beogradu. Najpre je bio optužen

kao saučesnik, ali je, zahvaljujući advokatu Tomi Fili, optužnica promenjena, pa je osuđen za prikrivanje izvršilaca krivičnog dela.

Labud, međutim, nije kriv ni za prikrivanje. To će, uveren je, dokazati na novom suđenju, koje uskoro treba da počne u Beogradu, četiri i po decenije kasnije. Jedan od ključnih svedoka koji je teretio Labuda, tadašnji dekorater u Narodnom pozorištu Ljuba Nikolić, saučesnik u pljački, promenio je iskaz. Izjavio je, napisao i potpisao da Labud nije znao za pljačku, nije u njoj učestvovao, niti je znao odakle potiče novac koji je samo jedne noći „prenoćio” u fotelji u njegovom stanu, u sobi koju je izdavao misterioznom Zigiju (Zigmundu Mizgijelu), Poljaku koji je ojadio mnoge banke u nekadašnjoj Jugoslaviji, a posle odležao 20 godina zatvora u Beču.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mafija
Ostali naslovi iz oblasti: Kriminalistika

Izdavač: Labud Mehmedović - izdavač; 2015; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 195 str.; 978-86-7432-074-7;