knjizara.com
Moderna drama

Radovan Vučković (autor)

Moderna drama
rasprodato

Knjiga Moderna drama četvrti je deo monografije o modernoj, pretežno ekspresionističkoj srpskoj književnosti. Njen autor Radovan Vučković, prema rečima Predraga Palavestre, jedan je od najboljih i najznačajnijih savremenih istraživača novije srpske književnosti, čije su sintetičke studije nezamenljivi putokazi za naučna i kritička istraživanja i predstavljaju dosad najbolju, najpotpuniju i najsveobuhvatniju književnoistorijsku sistematizaciju, bez koje ce neće moći napisati istorija srpske književnosti XX veka.
Cilj studije je, pre svega, da se tipološki sistematizuju i opišu građa i inovacijski kvaliteti u našoj drami u prve tri decenije XX veka. Prvi deo posvećen je pr

egledu značajnijih pojava u evropskim književnostima koje su mogle biti podsticajne za naše autore, i u njemu se ispituje njihov odjek kod nas. Pokazujući da se u srpskoj drami manifestuju tendencije modernog, koje su karakteristične za vreme na razmeđi dva veka, javljaju razni stilovi i dramaturške osobenosti, autor smatra da je u analizi nedovoljno izučene drame XX veka plodonosnije ukazati na te raznolikosti, prateći genezu i preobražaje modernog, te da će takva proširena slika možda ublažiti ocenu da je u drami malo šta učinjeno i da je i ono što je stvoreno male ili nikakve vrednosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska drama
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2014; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 573 str.; 978-86-519-1629-1;