knjizara.com
Mobilni - trinaest priča u starom maniru

Ingo Šulce (autor)

Mobilni - trinaest priča u starom maniru
rasprodato

Knjiga ""Mobilni"" Inga Šulcea, jednog od najistaknutijih evropskih autora današnjice, objavljena je u Nemačkoj 2007. godine i iste godine nagrađena na lajpciškom sajmu knjiga.

Iako se mesto radnje ovih ""trinaest priča u starom maniru"" (kako stoji u podnaslovu knjige) često menja, ipak su one većinom smeštene na Istok (Nemačke ili Evrope), čime se ostvaruje direktna veza s ranijim Šulceovim naslovima, poput ""33 momenata sreće"" ili ""Simple stories"". Ipak, poneke nas vode i do dalekih, pa i egzotičnih destinacija, poput Kaira, Aleksandrije ili Njujorka. Ali bez obzir

a na to u kom se delu svetu koja priča odvija, u svima njima se, s dosta smisla za humor, govori o malim i svakodnevnim incidentima, a njihova centralna tema uvek su problemi u ljudskim - naročito ljubavnim - odnosima.

Autor vlada uzvišenom spisateljskom veštinom koja potpuno odstranjuje sve ono artificijelno iz njegovog pripovedanja, dok unutarnja tenzija Šulceove proze proističe pre svega iz njihove virtuozne kompozicije. Tako ovih ""trinaest priča u starom maniru"" i formom i izvedbom zaista prizivaju neke od najboljih klasičnih pripovedaka svetske književnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: VBZ; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 202 str.; 978-86-7998-029-8;