knjizara.com
Misija u Bosni

Majkl Rouz (autor)

Misija u Bosni
rasprodato

General ser Majkl Rouz, komandant UNPROFOR-a u Bosni (januar 1994-1995.) u ratno-memoarskom delu, prefinjenim stilom i nadasve objektivno, opisao je susrete sa onima koji su krojili bosansku sudbinu, ali i sa običnim ljudima, borbu za postizanje primirja i dotur humanitarne pomoći.
General Rouz je postavljen za komandanta snaga Ujedinjenih nacija UNPROFOR-a u Bosni 1994. godine, u trenutku kada je u njima vladao haos. N

Jegov zadatak je bio da, civilno stanovništvo, stešnjeno i ugroženo trosrtranim građanskim ratom, sačuva od stradanja, da mu omogući uslove za miran život, ali i da deluje preventivno i sprečava raspirivanje sukoba i eskalaciju rata, koji bi imao teške posledice i po Evropu i po svet. Bio je svedok nehumanih, postupaka, koje nije zabeležila istorija od kraja Drugog svetskog rata. Opisao je susrete sa ljudima, koji zbog svojih političkih ambicija nisu hteli ni po koju cenu da okončaju rat. Žrtvovali su svoj narod i njegove intererese, da bi realizovali lične i političke ciljeve. Ova knjiga je dokument o najkritičnijim trenucima bosanske golgote, o opsadi Sarajeva, Goražda i Bihaća, priča o nekim ljudim i njihovoj borbi za vlast, o nesuglasicama izmađu NATO i Ujedinjenih nacij , o političkoj osetljivosti država koje su davale jedinice za mirovne snage, o istorijskoju lojalnosti nekih narod prema drugima, o lobiranju američke administracije, o sredstvim ajavnog informisanja tako veštim da zloupotrebljavaju mežunarodno javno mnenje.
Zna se kako je završen rat u Bosni posle Rouzovog odlaska sa dužnosti. Ova knjiga je deo tužne i krvave istorije rata u Bosni od 1992. do 1995. godine, ali i svedočanstvo od koga je u Bosni u to vreme mnogo što-šta zavisilo.


Ostali naslovi iz oblasti: Politika , , Vojska , , Istorija

Izdavač: Tetra GM; 2001; Broširani povez; latinica; 24 cm; 319 str.;