knjizara.com
Milo za drago
pesnici u anegdotama

Milo za drago
rasprodato

Anegdote vezane za pesnike počeo sam, sasvim spontano, da beležim pre oko dve decenije. Shvatio sam da su pesnici, esnaf kome i sam pripadam, ljudi posebnog kova, mudri, oštroumni, skloni jezičkim i logičkim obrtima. No, ono što u trenutku blesne sa njihovog jezika, ako se ne zapiše, brzo nestane u magli zaborava. Nisu svi pesnici boemi, ali su skoro bez izuzetka skloni šali, peckalici i na tuđ i na svoj račun,ali nikad zlonamerni. Njihova strela je oštra, ubojit, ali nikad otrovna! Zato je moje pero pokušalo da njihove dogodovštine, nekad šarene i kratkotrajne kao duga, nekad gorke kao najgorča pilula iz apoteke, ipak sačuva od zaborava, to jest ovekoveči za budućnost. Koliko sam u tome

uspeo, beležeći i ono što sam neposredno doživeo družeći se s kolegama i ono što sam čuo od drugih, neka prosude čitaoci.
Ali u jedno sam siguran! Svi su pesnici isti: brzi i snalažljivi u dijalogu, dosetljivi i efektni u natpričavanju i nadmudrivanju, skoro potpuno iste boje krvnih zrnaca. Pa ipak, svako od njih je istovremeno i svet za sebe, prepoznatljiv po nekoj specifičnosti: po škrtosti, po iskrenosti, po samoljubivosti, po povremenom lukavstvu, po zaboravnosti, ili makar po šeširu (kao Desanka)! Neka takvi ostanu i u mojoj knjizi, zarad budućih pokolenja!

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Bookland; 2014; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 80 str.; 978-86-7182-538-2;