knjizara.com
Milan Rakić na Kosovu
zavet - pesma - čin

Jovan Pejčić (autor)

Milan Rakić na Kosovu
rasprodato

“Nigde životne prilike nisu tako bedne, a život bez draži kao ovde, pa ipak, nisam video da je duši negde tako slatko kao ovde”, pisao je u Prištini, dok je bio konzul, pesnik Milan Rakić.

Šest godina (1905-1912) pesnik Milan Rakić nalazio se na teškom i delikatnom poslu srpskog diplomate na Kosovu. O tom vremenu dr Jovan Pejčić objavio je studiozno i bogato opremljeno delo s jednostavnim naslovom “Milan Rakić na Kosovu” (u izdanju beogradskog “Konrasa”).

- Milan Rakić je konzulovao na Kosovu i Metohiji u doba kada su malenom Srbijom hodali veliki ljudi – ističe Pejčić. – Po svom karakteru, Rakić je neprolazna pojava, primer koji nadilazi vreme. On se razlikuje od drugih naših

pisaca-diplomata. I ne samo od njih. On je Srbin nepotkupljive nacionalne svesti; erudita prostranoga znanja o prošlosti svoga naroda i sveta; diplomata evropskih pogleda, čiji se politički stavovi s jednakom ozbiljnošću primaju i u srpskoj prestonici i na stranim dvorovima... On istovremeno radi na ispunjenju tri zadatka: na zaštiti pravoslavnog naroda od turskog bezvlašća i šiptarske samovolje, na organizovanju “otomanskih” Srba i na pripremi Starosrbjana za vojničko oslobođenje od Turaka i povratak ovih krajeva u okrilje matice Srbije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbi , Kosovo
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Konras; 2005; ćirilica; 23 cm; 436 str.; 86-7552-025-5;