knjizara.com
Mihailo Polit Desančić

Dejan Mikavica (autor)

Mihailo Polit Desančić
1800 din
U korpu

Prof. dr Dejan Mikavica (1964) zaposlen je kao redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom sadu. Dužnost šefa odseka za istoriju obavljao je od 2004. do 2015. godine. Glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa Istraživanja (2009–2015). Oblast užen naučnog i profesionalnog interesovanja je politička i društvena istorija srpskog naroda od šesnaestog do dvadesetog veka. Autor je brojnih istoriografskih studija koje se odnose na političku istoriju Srba, priredio je i objavio istorijske izvore koji se tiču mešunarodnih ugovora, državno-pravnih akata, sabranih i izabranih spisa najistaknutijih predstavnika srpske političke elite u Austrougarskoj.
Mihailo Polit

Desančić i njegova porodica n ašli su se u vihoru ratnog stradanja i lične, materijalne i fizičke neizvesnosti koja je jednim delom ostala sačuvana kao neizbrisiva uspomena u njegovim memoarskim spisima, člancima, besedama i javnim nastupima, u vremenu kada je, posle Austro-ugarske nagodbe, čak i samo spominjanje Vojvodine u Habzburškoj monarhiji predstavljalo opasnost po onoga koji bi se usudio da administrativno-upravnu ili političko-teritorijalnu autonomiju nazove ovim imenom.
Početak srpsko-mađarskog rata 1848. godine, nagovešten spaljivanjem matrikula, zatekao je Polita kao petnaestogodišnjeg srednjoškolca koji je primoran da prekine školovanje. Pola veka kasnije, kada je več bilo izvesno da je Liberalna stranka stekla u njemu najdoslednijeg baštinika Miletićeve ideologije, pisao je kako je 1848. godine nastupio „neki odsek u povesnici ovostranog srpstva“ i svojevrstan prelom koji se prepoznavao i osečao u svim elemntima društvenog i ekonomskog života. (iz uvoda)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Političke partije i pokreti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2016; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 255 str.; 978-86-515-1127-4;