knjizara.com
Metamorfoze jednog srpskog vola
umnožavanje Minotaura. I druge sado-mazo nakaze. (vek kasnije) : satirični roman

Veselin Mišnić (autor)

Metamorfoze jednog srpskog vola
544 din
Stara cena: 605 din
U korpu

Roman zavodljive i žestoke satire. Evo, konačno, domanovićevske proze sto godina posle Domanovića. Dakle, evo priče skladne celine i neodoljive dosetljivosti u kojoj se slika tragikomične realnosti transformiše u imaginarnu kritičku energiju. I tu nastaje opskurni zaplet ove intenzivne satire, koja se u Metamorfozama razračunava sa glupostima i apsurdizmima režima, u kome se jedino umnožavaju Minotauri i druge sado-mazo nakaze.
Mišnić se ruga svakom obliku primitivizma, kiča i prostote. On ukazuje na besprizorno unižavanje svih ljudskih vrednosti, na povampireno idolopoklonstvo, na kudikamo mizernije i prizemnije poltrone od onih koje nam je istorija ostavila u nasleđe. Autor kroz naiz

gled glavnu priču o volu koji govori, obznanjuje izopačenost društva, nemoć svakog pojedinca i besmisao vremena u kojem živimo.
Ustvari, ova nadahnuta i duhovita knjiga moćne satire, svojim sadržajem smeštena je negde između Domanovićeve Stradije i Orvelove Životinjske farme. A iznad svega, budnim okom sve to nadzire Veliki Brat, ili Minotaur, svejedno je koje ime nosi, taj lukavi kontrolor sveta i naših života.
Mišnić nas ovom ubojitom satirom uverljivo podseća o povratku i prisutnosti istog čudovišta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Čigoja; 2016; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 138 str.; 978-86-531-0213-5;