knjizara.com
Mesečari
kako je Evropa krenula u rat 1914.

Kristofer Klark (autor)

Mesečari
rasprodato

Klark je profesor moderne evropske istorije na Kembridžu i autor nagrađivanih knjiga u kojima se bavi istorijom Pruske i Nemačke. Njegova najnovija knjiga, Mesečari, o uzrocima izbijanja Prvog svetskog rata, i pre objavljivanja u Srbiji je izazvala pažnju medija i istoričara, jer Klark iznosi tezu koja odstupa od donedavno opšteprihvaćenog mišljenja da je Nemačka glavni krivac za izbijanje do tada najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva.
Predočavajući istorijsku građu poput vrsnog pripovedača, Klark razloge za početak rata vidi pre svega u geopolitičkim interakcijama i malih i velikih zemalja na evropskoj sceni početkom XX veka. Znatan deo knjige p

osvećen je Srbiji, situaciji na Balkanu pod uticajem Otomanske imperije i Austrougarskog carstva, interesima velikih sila u tom delu Evrope, kao i ostvarivanju težnje južnoslovenskih naroda da se nađu u granicama sopstvenih nacionalnih država.
Knjiga Mesečari je privukla brojnu svetsku čitalačku publiku, doživela je izuzetan uspeh u Nemačkoj, a uskoro će i čitaoci u Srbiji biti u prilici da se upoznaju sa ovim važnim delom koje će svakako biti i doprinos diskusijama o događajima koji su oblikovali istoriju XX veka, ali koji obeležavaju i vreme u kojem danas živimo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Heliks; 2014; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 572 str.; 978-86-86059-44-4;