knjizara.com
Menjanje Evrope - istorija Evropske unije

Dezmon Dinan (autor)

Menjanje Evrope - istorija Evropske unije
rasprodato

Knjiga Dezmona Dinana Menjanje Evrope – Istorija Evropske unije predstavlja veoma značajan doprinos već postojećoj literaturi na srpskom jeziku o Evropskoj uniji. Ovo je obuhvatna i temeljna istorija koja je istovremeno koristan uvod za „početnike“, ali i vrsno politološko štivo za znalce. Dinan je pošao od pogubne istorije ratova i sukoba koji su Evropu doveli do najdubljih ponora čovečanstva tokom XIX i XX veka, kako bi pokazao zašto je došlo do „visoko institucionalizovanog oblika integracije kakav predstavlja EU“ kao načina sprečavanja sličnih istorijskih katastrofa na tlu Evrope.
Dinanova knjiga je

višestruko značajna za nas jer podseća na temeljne ideje porekla i načina postanka Evropske unije i samim tim daje okvir i uputstvo za upotrebu, vodič za pristupanje. Podučava da ne treba klonuti duhom kada raste evroskepticizam, da je današnja opasnost apatija, a dodao bih i cinizam, a ne ratovi. Mada je za nas u Srbiji, pa i za region, činjenica da smo se devedesetih sunovratili u evropsku „predistoriju“ – rešavanje izazova na nasilan, krvav i poguban, ratni način, upravo je početna ideja o mirovnom političkom projektu evropskog ujedinjenja neophodno polazište.
Valja postati deo šire porodice, podeliti deo svoje suverenosti kako bi se sačuvao nacionalni interes. Ostati izvan Evropske unije za zemlju kakva je Srbija može samo značiti mnogo veći stepen neizvesnosti nego biti njen deo i zajednički rešavati krupne izazove pred kojima danas stoje Evropa i svet.
(Ivan Vejvoda)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropska unija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 344 str.; 978-86-519-0583-7;