knjizara.com
Menadžment vrednosti preduzeća

Đorđe M. Kaličanin (autor)

Menadžment vrednosti preduzeća
rasprodato

U knjizi je predstavljen koncept strategijskog menadžmenta u koji je u potpunosti integrisan princip stvaranja vrednosti za akcionare. Takav proces je ”inficiran virusom” finansijalizacije i ”kontaminiran” filozofijom menadžmenta zasnovanog na vrednosti. Ovo podrazumeva i ponudu praktičnih instrumenata kojima se obezbeđuje mogućnost primene ovakvog procesa u praksi.

Konc

ept strategijskog menadžmenta zasnovanog na vrednosti obezbeđuje afirmaciju vrednosnih aspekata u formulisanju strategije preduzeća i poslovne jedinice, zatim afirmaciju vrednosnih kriterijuma u procesu usvajanja strategija, afirmaciju vrednosnih merila performansi, kao i afirmaciju ključnih sistema u primeni strategija stvaranja vrednosti.
Prvi deo knjige razmatra menadžment zasnovan na vrednosti, njegovu filozofsku osnovu, neposredno okruženje u kome je koncept ponikao, kao i njegovu metodologiju.

U drugom delu knjige, najpre, su iznete karakteristike sistema merila performansi akcionarskog preduzeća, a zatim, su predstavljene dve kategorije merila performansi: računovodstvena i ekonomska. Jezgro finansijskog menadžmenta, kao podsistema u sistemu menadžmenta zasnovanog na vrednosti, čine vrednosna (ekonomska) merila performansi. Zato se, ovde, daje pregled najpoznatijih vrednosnih merila performansi: EVA i MVA, stope gotovinskog prinosa na ulaganja i ukupnog prinosa akcionara, dodate vrednosti za akcionare i vrednosti za akcionare, ali i još nekih merila koja nastaju njihovim modifikovanjem, kao i neizbežnog faktora u obračunu i interpretaciji vrednosnih merila performansi, cene kapitala.

Treći deo knjige bavi se pitanjima formulisanja strategije preduzeća, strategije poslovnih jedinica, strategije eksternog rasta i strategije prestrukturiranja.

Četvrti deo knjige govori o glavnim polugama u primeni strategija stvaranja vrednosti. Kao najznačajnije poluge predstavljene su Lista usklađenih rezultata, čije strategijsko mapiranje pokazuje načine prevođenja nematerijalne aktive u realnu vrednost, zatim sistem biznis planiranja zasnovan na vrednosti i sistem nagrađivanja zasnovan na vrednosti.
Knjiga je udžbenik na predmetima Strategijske finansije i Poslovna strategija na diplomskim akademskim studijama - master, ali je namenjena i svima onima koji su posvećeni formulisanju i primeni strategija koje vode cilju uvećanja vrednosti preduzeća.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Strateški menadžment
Ostali naslovi iz oblasti: Menadžment

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2006; Broširani povez; latinica; 24 cm; 404 str.; 86-403-0785-7;