knjizara.com
Međunarodna ekonomija

Branislav Pelević, Vladimir Vučković (autor)

Međunarodna ekonomija
rasprodato

U prvom delu knjige razmatraju se osnovne teorije koje objašnjavaju podsticaje medunarodnoj trgovini, kao i faktori koji utiču na njenu strukturu, pravce, obim i izvedene koristi. Izlaganja započinju jednostavnijim modelima komparativnih prednosti i završavaju se savremenim objašnjenjima trgovine na nesavršenom tržištu.

Međunarodna trgovinska politika se razmatra u svim njenim analitičkim aspektima, što znači da da se čitaoci upoznaju sa celinom efekata koji su rezultat primene carina, kvota, subvencija i drugih instrumenata trgovinske politike. Materija u ovom delu je podeljena po glavama shodno različitim tržištima na kojima se obavlja medunarodna trgovina.

U trećem

delu se razmatra problematika platnog bilansa kao svodnog računa celokupnih ekonomskih transakcija zemlje sa inostranstvom. Posle njegovog prikaza, dati su teorija i politika njegovog prilagođavanja. Poseban deo bavi se problematikom deviznih kurseva, pravilima i modalitetima njegovog formiranja, kao i oblicima njegovog ispoljavanja.

U četvrtom delu se najpre daje prikaz osnovnih karakteristika i trendova u međunarodnim ekonomskim odnosima. Sledi razmatranje problematike integracije robnih tokova, finansijskih tokova i tržišta rada, transnacionalnih korporacija i regionalnih ekonomskih integracije (naročito Evropske unije).

Peti deo je posvećen pitanjima institucionalizacije svetske privrede. Daje se pregled i analiza međunarodnih organizacija i institucija kao što su Svetska trgovinska organizacija, Međunarodni monetarni fond, Međunarodna banka za obnovu i razvoj sa svojim afilijacijama, Banka za međunarodne obračune, razvojne banke i Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija. Takođe, posebno je obrađena problematika institucionalizacije trgovine primarnim proizvodima, kao i ekonomskih organizacija razvijenih zemalja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Svetsko tržište , Svetska privreda
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2007; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 599 str.; 978-86-403-0852-6;