knjizara.com
Maštolet i ostale umočvorije - za male i velike

Vesna Bjelica Čurčić (autor)

Maštolet i ostale umočvorije - za male i velike
rasprodato

„Reč je o prvom njenom pesničkom ostvarenju, prvenstveno namenjenom deci, a znamo da pisanje poezije za decu u odnosu na onu pisanu za odraslije čitaoce, ne može i ne sme biti, bar kada je reč o njenoj estetičkoj vrednosti, nešto drugorazredno i da za nju važe drugačiji sudovi i kriterijumi“, stoji u pogovoru Radomira Andrića.

„Preteranim naglašavanjem šta deca mogu i moraju da rade, bez neophodne doze duhovitosti i humora, suzbija se i umanjuje ona iskričavost imanentna dečjem govoru, čija svojstva pesnik ne sme nijednog trenutka da gubi iz sluha“, podseća Andrić. „Poezija se, u ovoj knjizi, takvih značenja i osmišljenja klonila. Prevashodno je u centru samo

g govora bilo dete, sa svojim maštarijama, nastojanjima i nadom da postojeći svet neće ostati u granicama roditeljskih pogleda. Pesnikinja razgovara sa decom poverljivo i osluškuje šta kazuju čistim srcem, uverena da samo tako, uz pomoć dece, može doći do značajne i pozitivne promene odnosa među ljudima“, dodaje Andrić. Maštolet i ostale umočvorije krase naizmenično klasične ilustracije Srđana Pečeničića i nesvakidašnje, kao dečjom rukom crtane i otud pomalo uvrnute ilustracije Danice Ćurčić.


Ostali naslovi iz oblasti: Deca

Izdavač: 3D+; 2009; Broširani povez; latinica; 21 cm; 63 str.; 978-86-83593-76-7;