knjizara.com
Maska laži

Rafael Ćirbes (autor)

Maska laži
396 din
Stara cena: 440 din
U korpu

Rafael Cirbes je objavio još tri romana – „U završnoj borbi” (or. „En la lucha final”), „Maska laži” (or. „La buena Letra”) i „Pucnji lovca” (or. „Los disparos del cazador”) – u kojima je dovršio gradnju sopstvene fizionimije romanopisca, u potpunosti opravdavajući očekivanju kritike, da bi ga njegova poslednja dva, najambicioznija i najuspešnija dela – „Dalek put” („La larga marcha”) i „Pad Madrida” („La caida del Madrid”), u jednom pravom narativnom krešendu, definitivno svrstala među najznačajnije španske romanopisce današnjice.
Protagonista romana Ana priča svome sinu Manuelu delov

e svog života, otkrivajući nam tanke niti koje su oko nje isplele mrežu porodičnih odnosa. Njene reči se tako pretvaraju u čvrstu i golu zaostavštinu za jednu novu generaciju koja želi da joj temelj izrastanja bude nevinost. „Maska laži” nam ne priča o velikim istorijskim događajima (koji se samo naslućuju) već svu svoju pažnju okreće ka onom intimnom u svakom čoveku, ka svakodnevnom, ka skupu radosti i patnje koji se urezuje u život ljudi izranjavanih izdajom i neiskrenošću; frustrirane želje, beznađe i uzaludne patnje jednih, čime se hrani taština drugih.
Čitava jedna generacija se izdiže iz pepela prethodne a svaki put kada moć promeni moćnika, to radi uz pomoć izdaje i patnje. Patnje koje se, budući da je uzaludna, čini lucidnom, čak i mudrom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Španska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Čigoja; 2003; latinica; 21 cm; 141 str.; 86-7558-188-2;