knjizara.com
Majstor iz Petrograda

Dž. M. Kuci (autor)

Majstor iz Petrograda
rasprodato

Ovo su reči Majstora koji u jesen 1869, na vest o misterioznoj pogibiji svoga pastorka Pavela, stiže u Petrograd pod lažnim imenom. Pošto se uselio u Pavelovu sobu, upušta se u erotsku vezu s njegovom gazdaricom, a potom zakoračuje i u podzemni svet anarhističke zavere. Na kraju, Majstor ispisuje prve skice za svoj budući roman Zli dusi.
Knjiga osobene i nedokučive lepote, nalik na treptaje borealne svetlosti... Kuci je zašao u pukotine između činjenica i fikcije da bi stvorio hipnotičnu pripovest o odrazima stvarnosti u književnom delu. Napisao je i potresnu priču o tugovanju jednog oca za sinom... Opor, rečit pr

ikaz ljudskog usuda, ali i prefinjeno, snažno, blistavo napisano lično zaveštanje. Mračnu viziju ublažava jedino vera da se život može pretočiti u umetnost. Ovo jeste umetnost. Bolji dokaz nam ne treba.
Piter Vilhelm, Sunday Times (London)

Vispreno manipulišući likovima drugog pisca, Kuci slika pakao u njegovoj duši iz koga se rađaju Zli dusi... Kucijev Dostojevski je amoralni Bog Otac – kroz svoje romane, on šalje u svet gomilu stradalnika koje posmatra s mešavinom bola i zadovoljstva... Kuci odlično shvata da je Dostojevski od Peterburga napravio sadomazohistički Diznilend, fabriku za proizvodnju «ruske duše». Stoga ove pustolovine FMD-a na njegovoj vlastitoj književnoj teritoriji imaju i svoju zabavnu stranu: Jesen besnoga s podnaslovom Problemi etike Dostojevskog.
Lav Danilkin, ????? (Moskva)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Afričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Paideia; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 200 str.; 978-86-7448-375-6;