knjizara.com
Mađarski ratni zločini 1941-1945 - presude jugoslovenskih sudova

Mađarski ratni zločini 1941-1945 - presude jugoslovenskih sudova
rasprodato

Zbornik presuda jugoslovenskih sudova za ratne zločine počinjene na delovima teritorije Jugoslavije pod mađarskom okupacijom 1941– 1945. protiv mađarskih generala, oficira, podo ficira, vojnika i drugih pripadnika mađarskog naroda, kao i njihovih pomagača, prikupio je i odabrao dr Đorđe N. Lopičić.
Zbornik sadrži 109 presuda jugoslovenskih vojnih sudova izrečenih u periodu od 1944. do 1947. godine protiv 216 pripadnika mađarskih okupacionih snaga i njihovih pomagača. Presude su podeljene u 11 grupa. Prva grupa sadr

ži presude generalima koji su bili naredbodavci masovnih ratnih zločina, devet grupa su formi rane po teritorijama opština na kojima su izvr šeni ratni zločini (Novi Sad, Žabalj, Bečej, Su botica, Kula, Srbobran, Bačka Topola, Temerin i Vrbas, Titel) i poslednja grupa su zločini koje su počinili pripadnici mađarskog naroda u slu žbi nemačkih okupacionih snaga na nemačkom okupacionom području (Banat i Bor). U Zborniku su uz presude dati: Napomena urednika, Uvod autora, rezime na engleskom jeziku, Spi sak mađarskih generala, oficira i pomagača ma đarskih okupacionih snaga osuđenih za ratne zločine, sa osnovnim podacima o činu i službi i zanimanju kao i podacima o presudi po prvo stepenom sudu, odnosno presudi po žalbi; Be leška o autoru. Na 18 stranica prezentovano je 46 dokumentarnih fotografija mađarskih ratnih zločina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ratni zločini , Drugi svetski rat , Istorijska građa
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Muzej žrtava genocida; 2011; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 515 str.; 978-86-86831-02-6;