knjizara.com
Mačka, čovjek, pas

Miljenko Jergović (autor)

Mačka, čovjek, pas
rasprodato

Pričalo se da to tako biva i da se mladi roditelji najviše moraju paziti dvije stvari: da dijete ne podleti pod kamion dok prelazi cestu na putu prema školi i da ne proguta pseću ili mačju dlaku. Nije dolazilo u obzir da pas uđe u njihov dom.
A kada puste životinju u dom, dobiju najboljeg prijatelja, najvernijeg druga, pažljivog slušaoca, večnog pratioca, od kojih ih samo smrt i jedino ona, rastavlja.
Djina, Luks, Žana, Nero, Bajka, Duša, Marko, Džavaharlal, Mehmed, Golem, Cicko, Reks, Šajka, Žorž, Cezar, Čarli, Guadalupe, Gavra, Alisa, Eliot, Aleksej, Kora, Kiti i mnogi drugi su istinski junaci ovog ciklusa priča o psima i mačkama.
Kroz sudbine ži

votinja i odnosa ljudi prema njima, od ubistva Ferdinanda do poslednjih ratova, pratimo životne priče njihovih vlasnika, ljudske uspomene, radosti i žalosti, u dobrim i lošim vremenima. Ljubav životinje je lek u bolesti, uteha u starosti, nada u samoći.
Istovremeno lepe i nežne ali tužne i potresne, ovo su priče o psima i mačkama ali zapravo o ljudima jer je u njihovom središtu čovek i njegova sudbina.

Kada imaš psa koji te razumije i voli, s kojim možeš razgovarati o svemu i koji na isti način kao i ti vidi sve ove mrgodne ljude i ovaj rat koji se s brda spustio i možda nikada neće stati, tada ti je nekako lakše i s takvim ocem i majkom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Rende; 2012; Broširani povez; latinica; 20 cm; 197 str.; 978-86-6173-027-6;