knjizara.com
Lične i druge slike

Dobrana Miljanić (autor)

Lične i druge slike
550 din
U korpu

Kada sam se te 1961-e godine, sasvim neplanirano (kako mi je kasnije objašnjeno), rodila kao sedmo dete oca Jevta i majke Joke, moja dva najstarija brata, Vojo i Blažo, već su bili momčići. Brijali su se, zagledali devojčice...
Dobili su nezahvalan zadatak da me upišu na Velimlje u knjigu rođenih, no kako ih je bila „sramota“ zbog mog rođenja, odlagali su danima zadatu obavezu.
Jedno veče, otac je saopštio da sutra dan ide sa konjem na Velimlje radi kupovine brašna i ostalih krupnih namirnica. Njih dvojica su se pogledala a na njegovo pitanje -Jeste li prijavili djevojčicu?, odgovorili su -Jesmo! Više nisu imali

odstupnice jer su znali da će se otac sigurno sresti sa matičarem u lokalnoj kafani i da će se povesti priča o rođenju deteta.
Odjurili su to jutro pre njega ka Velimlju i dalekoj, predalekoj školi i odmah svratili u „Mjesni odbor“. Gurkali su se uz drvene stepenice koji će ući u matičarevu kancelariju i konačno su obojica svečano i tearalno stupili ispred njega.
-Dobili smo sestru, rekli su u glas. -Kada?, pitao je matičar. -Juče, odgovorili su samouvereno da se nebi postavljalo pitanje zašto nisu pre došli.
-Kako ste joj dali ime?, pitao je dalje matičar. -Dobrana!, odgovorio je stariji Vojo, kao da se o tome u kući stvarno razgovaralo i dogovorilo.
I tako, ostade zauvek meni zvanično taj datum „od juče“ (5. oktobar) a imala sam punih jedanaest dana života.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2014; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 130 str.; 978-86-515-0926-4;