knjizara.com
Laza Kostić

Milan Savić (autor)

Laza Kostić
rasprodato

Uzimamo, konačno, u ruke Savićevu knjigu o Kostiću.
Pred nama je jedna topla i uzbudljiva knjiga koja ima svoj početak i kraj. Početak je mit o mladom Lazi, kome se Milan Savić sa strahopoštovanjem javlja, a na kraju je Laza na mrtvačkom odru, gotovo isti kao pre pedeset godina...
Kad god je to mogao, Milan Savić je puštao Lazu Kostića da sam govori – otuda se Laza ukazuje kao živ. Ovde imamo isprepletena sećanja, dokumente, recepciju Kostićevog dela, anegdote; čitavu galeriju raznovrsnih likova (od onih epizodnih, kao što je Jovan Miličić Đavo, Lazin verni pratilac u šetnjama oko Petrovaradina, pa do glavnih kao što je Simo Matavulj...). Ovo je priča o prijate

ljstvu, ali i priča o zlom pamćenju; bibliografski pouzdana (čitaj: hladna), ali i ljudski topla... Ostaje nam pouzdano svedočanstvo o onome što je Laza počeo, a nije dovršio; ali i o načinu na koji je pisao. Ostao nam je i Lazin „radni“ dan; njegove šetnje; gimnasticiranje; njegove navike... Zabeležene su sve Lazine ljubavi. (Zna Savić i kada je Kostić okusio sa drveta saznanja.)
Dakle, knjiga koja je pisana sa velikom ljubavlju prema Lazi i koja se razlikuje od onoga što je Savić kazivao o Kostiću u pismima nekim svojim savremenicima. I za ovu knjigu, vratimo se sada na početak naše priče, možemo reći da je pred nama umivena, uredna – kao da je pisana za Višu žensku školu.
I dolazimo do onog što smo čitaocima obećali na početku ovog teksta. Ova knjiga kao da je pisana za konkretnu čitateljku! Čitaocima, naravno, nije teško da u toj čitateljki prepoznaju Anicu Savić, tada već Anicu Savić-Rebac!
Konačno, kult Laze Kostića iz te je kuće i krenuo.

(Milivoj Nenin, iz Predgovora)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Laza Kostić
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2010; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 232 str.; 978-86-519-0660-5;