knjizara.com
Kuća veselja

Idit Vorton (autor)

Kuća veselja
rasprodato

Ovo je priča o Lili Bart, lepoj i obrazovanoj dami iz visokog njujorškog društva, koja je odgojena da bude supruga bogataša. Iako sve teže izlazi na kraj sa materijalnim problemima, ne želi da od svog budućeg braka napravi poslovnu nagodbu. Rešena je da se suprotstavi očekivanjima staleža i mentora i da, vođena pre svega osećanjima, sama odabere supruga. Lili je odlučna da uzme sudbinu u svoje ruke i ta odluka je može puno koštati.

Romanom Kuća veselja (The House of Mirth) nastavlja se anglosaksonska tradicija elizabetanskog pozorišta i viktorijanskog romana, na način koji se čini najprirodnijim. Taj prelazak iz tr

adicionalnog narativa u moderni započeo je Henri Džejms i zajedno sa svojom bliskom prijateljicom Idit Vorton doveo je do savršenstva upravo u delima kao što su Portret jedne lejdi i Kuća veselja (ili Doba nevinosti, drugi klasični roman ove spisateljice koji je Martin Skorseze adaptirao za veliki ekran), bez burnih eksperimenata, radikalnih postupaka i književne revolucije. Ono što je Flober pre njih započeo u Francuskoj, ovo dvoje Amerikanaca nastavili su na engleskom govornom području. Roman je preživeo, ušao je u kanon klasika američke književnosti, inspirisao borbu za prava žena i slavno zaokružio jednu briljantnu književnu tradiciju na kojoj je, između ostalih, izrasla ne samo zapadna već i svetska moderna književnost.

Kuća veselja je klasičan roman s elementima modernog književnog postupka, najblistaviji primer američkog naturalizma, savršena ravnoteža stila i fabule, lavina emocija iskazana na najsuzdržaniji mogući način.

Terens Dejvis je 2000. godine snimio izvanredan film po ovom romanu s Džilijan Anderson u glavnoj ulozi, osvojivši brojne nagrade na filmskim festivalima širom sveta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2015; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 410 str.; 978-86-6457-027-5;