knjizara.com
Kuća predaka

Nebojša Simin (autor)

Kuća predaka
rasprodato

Opredeljujući se za oproban i pouzdan način zidanja i predstavljanja haiku zbirke Nebojša Simin (Beograd, 1948) svoje haiku pesme razvrstava u cikluse: proleće, leto, jesen, zima, a sve pod naslovom “«Kuća predaka”».

Približavajući se nepatvorenoj prirodi i idući tragom/stazom japanskih i drugih haiku pesnika on donosi jedan skriveni svet u kome su vidljive sve manifestacije živog života, njegova lepota ali i ugroženost učincima savremene civilizacije.

Osim tog minimalističkog pesničkog umeća, Simin u drugom delu knjige pokazuje i svoju teorijsku spremu/potkovanost za jedan redak i strog žanr, kakav je haiku pesma.

U pet dragocen

ih eseja: Sjaj vedrine; Iskrenost; Potraga za srećom; Stvari koje dolaze i odlaze; Budna svest, autor obrazlaže svoje uvide i u esejističkom diskursu razmatra sve reperne tačke dobre/prave haiku pesme.Po njemu haiku i nema drugi smisao «nego da upotpuni čovekov život stvarima sa kojima se nalazi u prirodnoj vezi i koje su uobičajene, kao što je uobičajen pogled u jutarnje nebo, ili tek izniklu travu.

I za kraj evo jednog antologijskog haikua čiji je tvorac Nebojša Simin, inače fizičar po obrazovanju: Riba iskoči/trbuhom prema suncu/i nestade.

M. Živanović


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Futura publikacije; 2004; latinica; 21; 108 str.; 86-7188-028-1;