knjizara.com
Kruška

Evica Mratinić (autor)

Kruška
rasprodato

Kruška (Pyrus communis L.)., pripada porodici ruža i srodna je jabuci i dunji. Kao gajena vrsta privlači sve veću pažnju. Pročitajte enciklopedijsko izdanje kako treba gajiti krušku na savremen način.

Od plodova kruške prave se vrlo kvalitetni proizvodi: sokovi, bebi kaše, kompoti, marmelade, džemovi, rakija i dr. Ona je i značajna sirovina u industriji prerade.
Nažalost, proizvodnja ove izvanredne voćke poslednjih decenija suočava se sa nizom problema. Najčešće osetljivost sorti prema prouzrokovačima bolesti (bakterijskoj plamenjači, čađavoj krastavosti i dr.). Ove bolesti ugrožava

ju rodnost kruške i zahtevaju povećanu upotrebu hemijskih zaštitnih sredstava. Tako se nažalost poskupljuje gajenje, ali istovremeno smanjuje zdravstvena bezbednost plodova, što sve skupa ovu proizvodnju kod nas čini manje pogodnom investicijom u poređenju sa proizvodnjom drugih vrsta voćaka (jabuke ili breskve na primer).

Naredna izlaganja u ovoj knjizi biće posvećena boljem i svestranijem upoznavanju kruške. Mogućnostima osavremenjavanja njenog sortimenta i podloga za kalemljenje sorti, tehnologiji gajenja i načinu čuvanja. Posebna pažnja biće posvećena perspektivi gajenja sorti kruške otpornih i tolerantnih prema prouzrokovačima bolesti i štetočinama. Novim podlogama adaptivnim na različite tipove zemljišta, kako bi upotreba pesticida i mineralnih đubriva mogla da se svede na neophodan minimum, a proizvodnja kruške učinila rentabilnijom.


Ostali naslovi iz oblasti: Poljoprivreda

Izdavač: Draganić; 2000; Broširani povez; ćirilica; 12,2 × 21,4 cm; 68 str.; 86-441-0319-9;