knjizara.com
Krleža - Gradac 200

Krleža - Gradac 200
1100 din
U korpu

Urednik časopisa Branko Kukić u uvodnom tekstu pod naslovom "Nešto od ničega u ničemu" i sa podnaslovom "Maskiranje realnosti", ističe da je 200 brojeva "Gradca" za 40 godina postojanja "slika, posledica, ali i otpor nesrećnim, burnim godinama obeleženim tumbanjima, zabludama, obmanama, rasulom, lažima koje su prešle u istinu i opsenama koje danas doživljavamo kao realnost".
- Logično je da smo se u takvoj situaciji i vremenu stanju i položaju našli pred Krležom. Kada se danas pomene Krleža - diže se oluja - navodi Kukić. On ističe da se m

nogima pričinilo da je Krleža bio pogodan za "potkusurivanje", ne shvatajući da je on bio za "raskusurivanje".
-Krležina je namera bila obračun sa svima, pa se može reći da je on bio za promenu svega iz korena. Ali se postavlja pitanje: šta danas može da se promeni a da se ne počne iz početka? - kaže Kukić.
U predgovoru za ovaj broj časopisa "Gradac", koji je priredio leksikograf i pisac Vlaho Bogišić , pod naslovom "Krležino stoljeće", navodi se da se tematska celina sastoji od sto hronološki raspoređenih i naslovljenih skica o životu i delu Krleže i njegovih osvrta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Umetničko društvo Gradac; 2016; Broširani povez; ćirilica; 21 cm;