knjizara.com
Kratkodnevica

Svetislav Basara (autor)

Kratkodnevica
rasprodato

I u ovom romanu Svetislav Basara primenio je onu narativnu tehniku po kojoj je poznat i prepoznatljiv u savremenoj srpskoj književnosti. Jednom reči, i ovaj roman pokazuje da je reč o piscu koji tako suptilno poznaje svakovrsne književne konvencije da ih bez većih teškoća može i imitirati i parodirati.
Kad

se postavi u kontekst do sada objavljenih romana Svetislava Basare, roman "Kratkodnevica" pokazuje da se pisac vraća onom obliku pripovedanja koji je, primera radi, koristio u romanima "Napuklo ogledalo" i "Mongolski bedeker", što je jasan znak da je, barem na trenutak, Basara izašao iz kruga tema koje su ga usmeravale ka jednom specifičnom obliku političke satire. Uvodeći priču u ono što se dešava i u životu porodice i u životu pojedinca, Svetislav Basara pokazuje da ga i dalje opsedaju one ideje koje pripadaju korpusu moderne evropske duhovne tradicije. Pošto te ideje doživljava kao nešto patetično i prosvetiteljsko, Basara ih parodira, izokreće njihov smisao.
Radivoje MIKIĆ
Prema rečima Gojka Tesica, rec je o sokantnom ljubavnom romanu pisca koji je izazvao prevratnicki lom i u srpskoj knjizevnosti stvorio novi izam, basarizam. Radivoje Mikic je istakao da i u ovom romanu Basara stvara nepostojeci svet, a ova proza predstavlja i dubinski snimak epohe u kojoj smo ziveli i dodao da je "Kratkodnevica" i ljubavni i pikarski roman, sa elementima bajki. Bilo kako bilo, "Kratkodnevica" je stivo koje ce sa velikim interesovanjem docekati svi ljubitelje Basarine proze, jer kao i prethodne njegove knjige u sebi sadrzi eksperiment, hrabrost, obracunavanje sa mitom i mitiomanima i suocenje sa istinom.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 2000; Tvrd povez;