knjizara.com
Krađa Atine

Karen Eseks (autor)

Krađa Atine
rasprodato

Autorka bestselera Leonardovi labudovi putuje kroz vekove kako bi ušla u srce dve izuzetne žene i otkrila strasti, ambicije i sporna pitanja vezana za Elginove mermerne kipove. Elginovi mermerni kipovi izloženi su u Britanskom muzeju gotovo dve stotine godina i podjednako dugo su predmet žestokih nesuglasica. U knjizi Krađa Atine, Karen Eseks opisuje neverovatan put mermernih kipova kroz uzbudljive priče Meri Nizbet, supruge grofa od Elgina, engleskog poslanika u Konstantinopolju, i Periklove ljubavnice Aspazije, žene najmoćnijeg čoveka u Atini, tokom zlatnog doba tog grada.
Rat s

Napoleonom je na vrhuncu, a dvadesetjednogodišnja nedavno udata grofica Elgin, škotska bogata naslednica i čuvena lepotica, očarava moćnike Otomanskog carstva, koristeći svoj šarm kako bi dobila odobrenje za smele namere svog muža da opustoši Partenon i odnese veličanstvene kipove u Englesku. Dva milenijuma ranije, Aspazija, mislilac i hetera, ozloglašena osoba u Atini, s podjednakom odlučnošću je koristila svoju oštroumnost, čari i uticaj dok je stajala pored Perikla usred žestokog protivljenja njegovoj želji da podigne najčuvenije spomenike koje je svet do tada video.
Ispunjena romansama i intrigama, pohlepom i slavom, Krađa Atine predstavlja očaravajuću istorijsku priču i prozor u intimni život dve najuticajnije i najintrigantnije žene u istoriji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2009; latinica; 20 cm; 464 str.; 978-86-7436-981-4;