knjizara.com
Kosovo i raspad Jugoslavije
razgovor vodio Baton Hadžiu

Škeljzen Malići (autor)

Kosovo i raspad Jugoslavije
rasprodato

Knjiga se bavi procesima dezintegracije bivše zajedničke države. Međutim, Malićijeva knjiga ima jednu specifičnost koja je svih ovih godina nedostajala u ovom dijalogu o prošlosti. Radi se o pogledu na zrelo doba Jugoslavije i njen kraj, ali iz ugla kosovskog intelektualca koji, govoreći o sebi, otvara čitavu panoramu događaja: od revolucionarne 1968. u Beogradu, preko demonstracija 1981. na Kosovu, sve do produbljivanja kosovske krize, uspona srpskog nacionalizma i ukidanja autonomije, što je u pokrajini kreiralo novu političku stvarnost. U tom konte

kstu, zanimljivo je pratiti put mirovne politike kosovskog lidera Ibrahima Rugove, kao i nastanak druge političke struje – potekle iz nekadašnjih marksističko-lenjinističkih grupa – koja se nakon kolapsa mirnog otpora na Kosovu, okrenula stvaranju OVK.
Knjiga Škeljzena Malićija predstavlja nepoznatu priču o političkom i intelektualnom životu na Kosovu, dugu povest otpora i unutrašnjih previranja o čemu do sada nismo imali prilike da čitamo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovo
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Most Art:Radnička komuna Links; 2014; Broširani povez; latinica; 20 cm; 292 str.; 978-86-89857-01-6;