knjizara.com
Koplja u vodi
epska fantastika za decu i odrasle

Dragana Abramović (autor)

Koplja u vodi
rasprodato

Knjiga KOPLJA U VODI Dragane Abramović može se definisati kao epska fantastika za decu ali i za stariju populaciju. Radnja je smeštena u rani – paganski - srednji vek, na obale Dunava, od Đerdapa do Beča. Osnovna radnja je klasičan put „do tamo i nazad“. Grupa tinejdžera pomaže vršnjaku sa kojim čak ne može ni da se razume da se vrati kući, da preživi i kao mitološko biće (zduhač, vetrogonja) i kao čovek. Na putu su tinejdžeri uvučeni u sukob odraslih, starih i novih bogova, osvajača i onih koji se brane. Prinuđeni su da idu tamo gde nisu hteli da idu, da se sukobljavaju sa onima koji su jači, da pokažu kvalitete koji idu sa godinama koje još nemaju. Na tom putu deca se menjaju.

Doživljavaju preobražaj kako fizički tako i unutrašnji, odrastaju.

Paralelno sa ovom, u romanu se odvija još jedna priča. Sestra okrutnog vlastelina Janja doživljava preporod. Njen put iz zamka i povratak u njega takođe su put „do tamo i nazad“. Odlazi iz zamka tražeći svoju sreću. Na tom putu susreće mitološka bića i bogove koji joj se mešaju u život i sreću. Na početku nesigurna u sebe i sklona samosažaljenju, na kraju romana Janja postaje gospodarica i vladarka, samopouzdana i zadovoljna sobom. Njena unutrašnja lepota i snaga postaju magični na određen način i od nekoga koga su opisivali kao „ragu“ postaje moćna mlada žena.

Dragana Abramović nas vodi kroz svet fantastike poštujući principe i načela koja taj žanr zahteva. Gradeći roman na žanrovskim principima - da će dobro uvek da pobedi zlo i da istina mora biti otkrivena, autorka zapravo sugeriše čitaocima etički sistem koji je ispravan i da je on jedini pravi.

Roman je pisan prvenstveno za decu, ali ne jedino za njih. Namenjen je svima koji vole epiku, fantastiku i pre svega akciju.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: Media Art Service International; 2008; latinica; 22 cm; 149 str.; 978-86-85831-12-6;