knjizara.com
Konstantin Veliki i Milanski edikt 313.
rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije

Konstantin Veliki i Milanski edikt 313.
1650 din
U korpu

Izložba Konstantin Veliki i Milanski edikt (313). Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije, realizovana povodom obeležavanja 1700 godina od donošenja proglasa, koji je za cilj imao uspostavljanje verske tolerancije unutar Rimskog carstva, prilika je da, zahvaljujući izuzetnim arheološkim predmetima, na slikovit način upoznamo važan segment prošlosti ovih prostora. Zahvaljujući ovoj izložbi saznajemo na koji način su izuzetne ličnosti i aktuelne društveno-političke prilike uticale na živote zanatlija, trgovaca, careva, vojnika, veterana i svih drugih stanovnika Balkana.
Težeći da na š

to celovitiji način predstave epohu koja je prethodila vremenu Konstantinove vladavine, kulturno-istorijske promene koje njegova vladavina donosi, kao i nasleđe prvog hrišćanskog cara, autori izložbe odabrali su 180 neprocenjivih eksponata, od kojih se najveći broj čuva u zbirkama Narodnog muzeja u Beogradu. Kako bi dinamične promene u kasnoantičnoj epohi bile sagledane iz različitih perspektiva odabrane arheološke predmete za izlaganje su ustupili Istorijski muzej Srbije, Muzej Vojvodine, Muzej Grada Beograda, Muzej Krajine iz Negotina, Muzej Srema, Muzej u Smederevu, Narodni muzej Zaječar, Narodni muzej Požarevac i Narodni Muzej Niš.
Raskošna arheološka izložba za mnoge posetioce biće prilika da se po prvi put susretnu sa čuvenim portretom Konstantina Velikog, jedinstvenom Beogradskom kamejom, vojnim paradnim oklopom iz Ritopeka, raznolikim predstavama božanstava rimskog panteona, pozlaćenim paradnim šlemovima, kao i odabranim eksponatima sa predstavama hrišćanskog monograma koji pripovedaju o privatnoj i javnoj pobožnosti.Arheološkim nalazima koji predstavljaju najautentičnija svedočanstva o verovanjima, ideologijama, svakodnevici, estetici, ekonomiji, sukobima, simbolima, autori izložbe su težili ne samo da osvetle prilike u tadašnjem Rimskom carstvu, već i da podstaknu na promišljanje o značaju i funkciji kulturne baštine koja nam je poverena na čuvanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrišćanstvo , Crkvena istorija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Narodni muzej; 2013; Tvrd povez; ćirilica; 28 cm; 355 str.; 978-86-7269-145-0;