Komentar Zakonika o krivičnom postupku

Prema stanju zakonodavstva od 7. maja 2015. godine

Aleksandar Trešnjev, Goran P. Ilić, Slobodan Beljanski, Miodrag Majić (autor)

Komentar Zakonika o krivičnom postupku

rasprodato

Tekst osmog izdanja Komentara Zakonika o krivičnom postupku u značajnoj meri je dopunjen u odnosu na prethodno izdanje. To pre svega znači da su uzeti u obzir propisi kao što su Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Zakon o posredovanju u rešavanju sporova ili Pravilnik o izvršenju mere pritvora. Na drugoj strani, autori su analizirali odluke Vrhovnog kasacionog suda i apelacionih sudova, ali i praksu viših sudova koji je nastala u postupcima odlučivanja o žalbi.


Novim izdanjem obuhvaćene su i odluke Ustavnog suda o rešavanju sukoba nadležnosti između javnog tužilaštva i suda, o pretpostavci nevinosti, pravnoj sigurnosti u kaznenom pravu, zabrani reformatio in peius ili delotvornosti zahteva za zaštitu zakonitosti. U Komentaru nije izostalo niti tumačenje odluka koje su krajem prethodne i u toku ove godine nastale u praksi Evropskog suda za ljudska prava (na primer, o povredi pretpostavke nevinosti u obrazloženju sudske odluke, pretresanju advokatske kancelarije, mogućnosti čitanja zapisnika o iskazu svedoka, značaju navođenja razloga za određivanje tajnog nadzora komunikacije).
Na kraju, ali ne manje važno, autori su neka od tumačenja dodatno pojasnili, osvrćući se istovremeno na određena pitanja koja su iskrsla u primeni Zakonika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Krivični postupak , Krivično pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni

Izdavač: Službeni glasnik; 8. izdanje, 2015; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 1292 str.; 978-86-519-1911-7;