knjizara.com
Komentar Zakona o arbitraži
sa primerima sporazuma o arbitraži

Miroslav Miljković (autor)

Komentar Zakona o arbitraži
rasprodato

Do sada u našem pozitivnom zakonodavstvu nije bilo jedinstvenog arbitražnog postupka. Donošenjem Zakona o arbitraži ta praznina je popunjena bez obzira ko je učesnik u sporu i gde je arbitraža obrazovana.
Zakonom o arbitraži uređena su jedinstveno osnovna pitanja vansudskog rešavanja imovinskih odnosa između stranaka. Zakonom su uređena osnovna pitanja: arbitrabilnost, zaključenje i sadržina sporazuma o arbitraži, način obrazovanja arbitražnog suda, položaj arbitara, nadležnost arbitražnog suda, postupak pred arbitražnim sudom, donošenje i sadržina arbitražne odluke, razlozi za poništaj arbitražne odluke, priznanje i izvršenje arbitražne odluke. Osnovni princip pri arbitr

ažnom rešavanju sporova je dobrovoljnost. Stranke same u sporazumu uređuju način rešavanja spornih pitanja iz nastalog imovinskog odnosa, a ako nešto nema u sporazumu o arbitraži primenjuju se zakonske norme na osnovu kojih stranke rešavaju spor. Pa i tamo gde drugi zakon uvodi arbitražu i tamo dolazi do supsidijarne primene normi Zakona o arbitraži.
Ovo izdanje sadrži: potpun tekst Zakona o arbitraži ("Sl. glasnik RS", 46/2006.), komentar uz svaki član zakona i sledeće priloge: Sporazum kojim se rešavanje spora poverava arbitraži obrazovanoj pri stalnoj arbitražnoj instituciji; Sporazum o organizovanju ad hoc arbitraže; Pravila o radu Arbitraže; Sporazum o arbitraži kao poseban ugovor o rešavanju budućih sporova između stranaka; Sporazum o arbitraži za rešavanje budućih sporova u ugovoru i Pravilnik o Stalnom izbranom sudu.
Zakon o arbitraži primenjuju svi privredni subjekti, privredna društva-preduzeća, preduzetnici, ustanove, trgovinski sudovi i advokati.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Arbitraža , Pravni postupak , Ustrojstvo sudova i kadrova
Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni

Izdavač: Poslovni biro; 2007; ćirilica; 21 cm; 172 str.; 978-86-7889-258-5;