knjizara.com
Kolač večnosti

El Njumark (autor)

Kolač večnosti
rasprodato

Godine 1498, u sumrak renesanse i u zoru Novog doba, Venecijom kolaju glasine o drevnoj knjizi koja ima nezamislivu moć. Knjiga je predmet pohlepne žudnje svih odreda, od bednih prosjaka i musave dečurlije, preko žustrih i lukavih trgovaca, pa sve do pritvornog dužda i Veća desetorice. One koji tragaju za knjigom ništa neće sprečiti da je dobiju, oni koji je imaju, štitiće je životom.

Kako oluja intriga i pohlepe sve više potresa Mletačku republiku, ulični sirotan Lučijano iznenada postaje miljenik sreće. Glavni duždev kuvar, neobičan čovek izuzetnog umeća bira ga za svog šegrta. Upotrebljavajući hran

u kao metaforu, uz poetične opise aroma, ukusa i jela koji čine egzotičan začin knjige, misteriozni kuvar Amato vodi Lučijana kroz opasan i zavodljiv lavirint zabranjenih znanja.

Kroz priču o velikom majstoru i učeniku, odvija se napeta i uzbudljiva drama obojena bogatim koloritom, natopljena mediteranskim mirisima i duboko uronjena u dekadentni svet spletki, tajni i sukoba. Venecija sa svojim palatama, kanalima, crkvama i pijacama po kojima krstare tajna policija, plemstvo i raznorazni smutljivci, postaje poprište na kojem se odvija bitka za knjigu nad knjigama što u sebi krije razrešenje večnih ljudskih zagonetki.
Knjiga „Kolač večnosti“ El Njumark poseduje slikovitost i upečatljivost „Artemizijine strasti,“ poetičnost romana „Kao voda za čokoladu,“ ali i neverovatne obrte poput onih u „Da Vinčijevom kodu.“ Koristeći intrigantan višeslojni zaplet, komponujući pripovesti i sećanja, autorka postepeno razvija likove i majstorski tka priču o vremenu tajnih znanja i skrivenih strasti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Stylos art; 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 319 str.; 978-86-7473-430-8;