knjizara.com
Ko je Lu Šortino?

Otavio Kapelani (autor)

Ko je Lu Šortino?
rasprodato

U jednu prodavnicu na Siciliji uleću pljačkaši. Policijski potporučnik koji se tu slučajno zatekao okreće se i vadi službeni pištolj. Čuje se prasak, delići potporučnikovog mozga lete na sve strane, a tri prilike beže iz prodavnice. Bila bi to najobičnija pljačka sa slučajnim ubistvom da dve od tri prilike nisu najpouzdaniji momci ujka Sala, otmenog lokalnog bosa, i da treća prilika nije Nik Palumbo, najbolji prijatelj Tonija, Salovog sestrića i uvaženog frizera. Slučaj je složeni

ji utoliko što ujka Salu ne ide u korist da satera u ćošak Nika Palumba, a s njim i tipa koji je tek stigao iz Njujorka: Lua Šortina, unuka Lua Šortina starijeg, jednog od glavnih italoameričkih bosova.

Svoju detektivsku priču obogaćenu neodoljivim humorom Otavio Kapelani smešta u noćne predele Katanije, u okruženje otmenih mafijaša, mudrih kriminalaca, neobičnih frizera, uduvanih muzičara, raskalašnih devojaka i beznačajnih filmskih stvaralaca.

Roman Ko je Lu Šortino? preveden je na deset jezika. U Kapelanijevoj knjizi sva ranija kinematografska i književna iskustva o problemu mafije ponovo su promišljena, na način koji jednako zasmejava i opominje. U odnosu na roman Ko je Lu Šortino? junaci filma Čast Pricijevih deluju naprosto infantilno, a oni iz Petparačkih priča meki su i bezopasni kao plišane mece.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Italijanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2007; Broširani povez; latinica; 20 cm; 194 str.; 86-7436-519-1;