knjizara.com
Klovn Šalimar

Salman Ruždi (autor)

Klovn Šalimar
rasprodato

Remek-delo jednog od najvećih pisaca današnjice, blistav roman koji spaja najdublje žudnje srca i najveće sukobe našeg vremena u jednu neverovatno moćnu, sveobuhvatnu priču.
Život Maksa Ofulsa završio se nasilno 1993. godine u Los Anđelesu, kada ga je ubio njegov šofer, musliman Noman Šer Noman, poznatiji kao Klovn Šalimar. Iako deluje da zločin ima političku pozadinu – Ofuls je prethodno bio ambasador u Indiji, a potom jedan od nadležnih u američkom odeljenju za borbu protiv terorizma – ispostaviće se da je motiv mnogo, mnogo složeniji.
Ofuls je čovek izuz

etnih sposobnosti: on je arhitekta modernog sveta, heroj otpora i pisac bestselera, briljantan ekonomista i visoki funkcioner američke tajne obaveštajne službe. Međutim, ono što će zapečatiti njegovu sudbinu je postavljenje za ambasadora u Indiji, zahvaljujući još jednoj od njegovih velikih mogućnosti – ulozi neodoljivog ljubavnika. Kada prelepu indijsku igračicu Bunji uzme za ljubavnicu i odvoji je od muža, čini se da su se sve njegove želje ostvarile. Ipak, njihova afera ne može dugo ostati skrivena i Bunji se ubrzo vraća kući – osramoćena i sa izdajnički zaokrugljenim stomakom – gde je čeka samo ledena osveta ismejanog muža: Klovna Šalimara. Šalimar odlazi na vojnu obuku militantnih ekstremista i uskoro postaje terorista sa globalnom perspektivom i mnogo dubljom ličnom osvetničkom misijom. ??Ova moćna ljubavna priča, smeštena u bogatu političku i istorijsku pozadinu, istinsko je svedočanstvo savremenog društva – nove ere globalizacije koja stvara doskora nezamislive spone između različitih nacionalnosti i veroispovesti, dovodeći ponekad do tragičnih posledica na pojedinačne ljudske sudbine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Alnari; 2012; Broširani povez; latinica; 21 cm; 382 str.; 978-86-7710-876-2;