knjizara.com
Kelti - istorija i mit o jednom zagonetnom narodu

Arnulf Krauze (autor)

Kelti - istorija i mit o jednom zagonetnom narodu
rasprodato

Istorija i mit o jednom zagonetnom narodu. Mada je njihova kultura nestala sa evropskog tla pre 2000 godina, danas sve više Evropljana otkriva svoje keltske korene. Kelti su među nama! Arnulf Krauze na znalački i zanimljiv način prati tragove jednog velikog naroda, pronalazeći ih u senzacionalnim arheološkim otkrićima, mitovima i legendama, ali i u savremenim književnim delima i filmovima.
Kelti se smatraju ključnim narodom Evrope. Njihova kultura i mitovi i danas fasciniraju svet. Keltska plemena, od kojih su Rimljani zazirali smatrajući ih varvarima, vekovima su bili najznačajniji žitelji evropskog kontinenta. Bili su hra

bri, nepokolebljivi ratnici, ali i vešti trgovci i talentovani rukotvorci, a njihovi sveštenici, druidi, smatrani su mudrim i zagonetnim ljudima.
Za stvaranje moderne slike o Keltima treba odvojiti mit od istorije. Kako su Kelti stvarno živeli i u šta su verovali? Zašto su se svesno i dalekosežno odrekli upotrebe pisma? Šta predstavljaju njihova minijaturna remek-dela ili monumentani kameni spomenici? Odgovori na ova pitanja otkrivaju jednu kulturu čiji se vladarski sloj kretao između ogromnih prihoda stečenih trgovinom i aure prepune tajanstvene magije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kelti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Laguna; 2013; Broširani povez; latinica; 20 cm; 374 str.; 978-86-521-1256-2;