knjizara.com
Kapetan Prljavi Fred

P. Hovard (autor)

Kapetan Prljavi Fred
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

Mađarski pisac P. Hovard – originalno ime Jene Rejte (Rejtő Jenő, 1905–1943) – svojim avanturističko-humorističkim romanima pleni generacije najšire čitalačke publike od 1930-ih godina pa do danas, a stiče i priznanje književnih istoričara.

Predstavlja jedinstvenu pojavu: pisao je petparačke romane i ujedno njihovu parodiju, ali takvu koja čuva i pojačava vrline toga žanra. Njegova dela su prvoklasna petparačka literatura s kriminalističkom radnjom, tajnama, tučama, romantičnim ljubavima, iznenađenjima, obaveznim hepiendom i specifičnim humorom i ironijom.

More i luke, afričk

a pustinja i Legija stranaca, podzemlje i vladarski dvorovi egzotičnih okeanskih arhipelaga – to su okviri piščevog sveta, koji doživljavamo kao spoj stvarnosti i bajke. P. Hovard spada među one pisce koji su uspeli da izgrade svoju mitologiju, literarni kosmos pun likova koje pamtimo kao junake narodnih priča i likove velikih romana svetske literature.

Jedan od najslavnijih njegovih likova je Kapetan Prljavi Fred, junak istoimenog romana, koji je od prvog objavljivanja 1940. godine doživeo bezbroj izdanja, i prema svim merenjima i statistikama spada među najpopularnije mađarske romane svih vremena.

Zbog specifičnog jezika i stila, prevod nije mogao da bude veran u svim detaljima. Primenjen je metod „posrbe“: verno prenošenje sadržaja u okvirima slobodnog prevoda i kompenzacije takvim rešenjima koje je na izvesnim mestima nudio srpski jezik u duhu i stilu originala.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mađarska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 168 str.; 978-86-6053-166-9;