knjizara.com
Kajzer Vilhelm II

Džon Rel (autor)

Kajzer Vilhelm II
1199 din
U korpu

Čuveni britanski istoričar Džon Rel prilagodio je svoju kapitalnu trotomnu biografsku studiju na preko 4000 strana o nemačkom kajzeru Vilhelmu II (za koju je 2013. dobio /Ajnhardovu nagradu/) potrebama jednog sažetijeg, jednotomnog izdanja, u kome nije ispušteno ništa što je bitno za razumevanje kajzerove uloge u nekim od najznačajnih događaja tokom prve polovine XX veka, iako se naučnici još nisu složili u vezi sa stepenom odgovornosti koji bi mu trebalo pripisati. Da li je Vilhelm II (1859–1941) – uz svu svoju samovolju, mahanje sabljom i neuspehe na diplomatskom planu što su obeležili njegovu vladavinu u carskoj Nemačkoj od uspona na presto 1888. pa do prinudne abdi

kacije 1918. na kraju Prvog svetskog rata – zaista u tolikoj meri uticao na nemacku politiku da je on lično bio taj koji je suštinski utro put ka propasti?

Kao jedan od najboljih poznavalaca opšte istorije carske Nemačke, Rel u ovoj knjizi koncizno i razumljivo nudi čitaocu pregled života i rada ove kontroverzne figure, pri tom detaljno dokumentujući njegovu aktivnost u unutrašnoj i spoljnoj politici. Problematično i mučno detinjstvo Vilhelma II, njegova umešanost u društvene i političke skandale, kao i neprestana glad za slavom, u sprezi sa dominantnim nacionalizmom i strašću prema mornarici, nesumnjivo predstavljaju zamajac zapanjujućeg cilja: preobražaja carske Nemačke u jednu od najjačih sila na svetu. Međutim, studija takođe istražuje i ključnu ulogu koju je – kao nemački vrhovni vojskovođa – odigrao u vođenju politike koja je dovela do izbijanja rata 1914. godine i opisuje njegov mahniti antisemitizam koji je razvio tokom godina u izgnanstvu i pokušaje da ubedi Hitlera da ga vrati na presto. Nezaobilazno štivo za sve stručnjake i ljubitelje ovog istorijskog perioda koje pleni jedinstvenim spojem precizne informacije, jasne argumentacije i najvišeg stepena umetničkog prikaza.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Filip Višnjić; 2015; latinica; 21 cm; 330 str.; 978-86-6309-084-2;