knjizara.com
Kad u vučji čas, eto ih opet

Zirana Zateli (autor)

Kad u vučji čas, eto ih opet
rasprodato

Osam stotina stranica stvarnosne osnove i bajkovite potke neopisivo gustog, zadivljujućeg tkanja koje se odvija pred očima čitaocima u deset priča, od kojih svaka može da opstane kao samosvojno štivo koje odlikuje samostalno bilo i potpuna celovitost.
Kao i sva značajna dela književnosti, kao uostalom i svake umetnosti, i ovaj roman postavlja pitanje večnih kategorija, pitanja ljubavi, pre svega, zatim vere, života, nade, umiranja, postojanja, smisla...U njemu se

više nego naslućuje tradicija grčkog kako usmenog predanja, tako i kasnijeg proznog književnog izraza, a iza vidljivih referenci ukazuje se na kategorije višeg smisla, sa kojima se srećemo već u grčkom mitu, neiscrpnom nasleđu ne samo kasnijeg grčkog , već i ukupnog svetskog duhovnog stvaralaštva. Usmeni i , recimo slobodno, mitski način pripovedanja prisutan je u delu "Kad u vučji sat eto ih opet". Upravo je ovo jedan od razloga neopisivog čara koji ovo delo ostavlja na čitaoca: to prisustvo fantastičnog realizma, ili zapravo fantastičnog simbolizma, ogleda se, između ostalog, i u dugoj narativnoj rečenici - velikom izazovu kako za čitaoca tako i za prevodioca.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Prosveta - Beograd; 2000; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 800 str.;