knjizara.com
Kad se razboleo petak

Dejan Aleksić (autor)

Kad se razboleo petak
rasprodato

Voditelj ovogodišnje dečje manifestacije "Pesnička štafeta", Dejan Aleksić iz Kraljeva, pisac je mlađe generacije koji se već godinama uspešno ogleda kako u pesništvu za odrasle tako i u pesništvu za decu. Njegova nova knjiga za najmlađe "Kad se razboleo petak", predstavlja ga u svetlu poetske tradicije koja energiju detinjstva pretpostavlja pedagoškoj misiji, što je uostalom jedini način da se savremenom detetu "nametne" kakvo valjano štivo i van opusa klasičnih pisaca za odrasle.
Prelistamo li Aleksićevu stihozbirku, primetićemo da je satkana od najfinije jezičke niti, bez namere zadirkivanja i sa ličnim ispovedanjem kao jedinim ciljem. Igra je, dakle, sve

njegovo poetičko blago, i to onaj vid igre koji postavlja sebi "pravila"u samom činu nastajanja, što najbolje ilustruju "felerične pesme", poput "Pesme sa govornom manom" (Ja znam da ima pešama loših,/ Al ova je, mišlim, šlabija od švih;/ Šate i šate u nju potroših,/ Mada ne išpravih nijedan štih.).
Kada je Bog stvarao svet, on je to svakako činio mimo nekog plana. U tom smislu je i svako autentično ljudsko stvaralaštvo, kao replika teogonije, božanska igra, koju na svoj volšeban način upražnjava i pesnik "Razbolelog Petka".
Naime, u pesmi po kojoj je njegova zbirka ponela naziv, Aleksić je ispoljio veštinu davnašnjeg trubadura, što i od besmislice ume da speva glosu: Nezgoda jednom desi se Petku:/ Razboleo se od februara,/ Pa je Subotu, svoju susetku,/ Molio da se o njemu stara.// "Žali se drugoj", Subota kaza,/ "to što me moliš nije u redu,/ Jer ti si nasred vetra i mraza/ Uobraženu čekao Sredu!" (...)
Eterične pesme za decu Dejana Aleksića nadahnuto nadopunjuju ništa manje istančane kolorističke ilustracije Aleksandra Žuže.

Zoltan Baba
Međuopštinski list Zrenjanin
17. mart 2006.


Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin; 2006; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 93 str.; 86-7284-087-9;