knjizara.com
Jugoslovenski ratovi 1990-1996 - posmatranja jednog Srbina u Nemačkoj

Živojin Dacić (autor)

Jugoslovenski ratovi 1990-1996 - posmatranja jednog Srbina u Nemačkoj
3300 din
U korpu

Dva meseca posle NATO intervencije protiv Savezne Repu- blike Jugoslavije 1999. pošao sam, posle desetogodišnje pauze, u Srbiju, u svoj zavičaj, grad Leskovac, gde sam u okrilju porodice proveo najduži period mladosti. Leskovac sam napustio 1955. i otišao u daleku Zapadnu Nemačku.
Dugo, iscrpljujuće putovanje u staru domovinu bilo je povezano sa izvesnim procedurama, koje su bile posledica ratnih razračunavanja, kao i sa administrativnim i emocionalnim preprekama koje su se teško prevazilazile. Prvi put

sam morao da, kao nemački državljanin, sa nemačkim pasošem, tražim vizu za ulazak u svoju domovinu, pošto SR Jugoslavija i SR Nemačka, kao članica NATO-a, od početka NATO intervencije nisu održavale nikakve diplomatske odnose.
Preko jednog prijatelja sam dobio nekoliko važnih informacija o izboru najboljeg načina putovanja – takozvanog „gastarbajterskog autobusa".
Već na početku ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji 1991. ovaj način putovanja se pokazao kao najsigurniji, među inače drastično smanjenim mogućnostima. Tako se upravo ovim autobusima putovalo u sve pravce, kako sa velike autobuske stanice u Štutgartu, tako i iz mnogih drugih mesta u Nemačkoj, svuda gde su bili koncentrisani gastarbajteri, imigranti, emigranti, ratne izbeglice i druge osobe slične provenijencije iz nekadašnje Jugoslavije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Raspad Jugoslavije , Građanski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2011; Broširani povez; latinica; 23 cm; 423 str.; 978-86-7543-239-5;