knjizara.com
Jezički odgonetnik

Milorad Telebak (autor)

Jezički odgonetnik
rasprodato

Autor ove knjige, Milorad Telebak, poznat je kao pouzdan znalac srpskog standardnog jezika, jedan je od najistrajnijih pregalaca na unapređivanju jezičke kulture na celom srpskom jezičkom i kulturnom prostoru. U toj misiji, on je brojnim jezičkim priručnicima, emisijama na radiju i televiziji i kolumnama u listovima i časopisima - pisanim jednostavo, svima razumljivo, zanimljivo, često i vrlo duhovito, uvek poučno i praktično primenljivo - stekao popularnost u široj javnosti, kao i ugled u stručnim krugovima, što je rezultiralo i visokim društvenim priznanjima.

Ovom knjigom autor kompletira niz svojih priručnika dragocenih za jezičku praksu. Knjiga sadrži

više hiljada reči, onih koje mogu zadati teškoće u jezičkoj praksi, izazivajući nedoumice: kako glase pravilni oblici, kako se neke reči pišu - odvojeno ili spojeno, sa crticom ili bez nje, velikim ili malim slovom. Autor ukazuje na mnoštvo primera oblikom sličnih, a značenjem različitih reči, koje mogu biti uzrok nejasnoćama i nesporazumima, te upozorava na rogobatnost i neprihvatljivost sve češćih birokratskih fraza i konstrukcija.
Knjiga je namenjena onima kojima je jezik struka, koji se jezikom profesionalno bave (nastavnici, lektori, prevodioci, naučnici, pisci, novinari, javne ličnosti, službenici u administraciji itd.) i, prvenstveno onima koji jezik uče - učenicima i studentima.
Prednost ovoga priručnika u odnosu na druge ove vrste jeste u tome što se on može nositi u tašni i uvek biti pri ruci i što se može konsultovati kao pouzdano tumač brojnih jezičkih nejasnoća.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2014; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 399 str.; 978-86-515-0971-4;