knjizara.com
Jevrejska policijska stanica

Majkl Čabon (autor)

Jevrejska policijska stanica
rasprodato

Šezdeset godina jevrejske izbeglice i njihovi naslednici napreduju u federalnoj oblasti Sitka, „privremenom" bezbednom utočištu stvorenom posle otkrića holokausta i šokantnog sloma tek stvorene države Izrael, do koga je došlo 1948. Na uzanom pojasu zemlje na Aljasci, ponositi, zahvalni i željni da budu Amerikanci, Jevreji iz oblasti Sitka grade svoj mali svet, uzavreo, napredan i dobro organizovan grad, koji ima dušu i koji se razvija u ritmu melodičnog jidiša. Šezdeset godina ostavljeni su na miru, zanemareni i zaboravljani u učmaloj istoriji. A onda se obla

st Sitka vraća pod suverenitet Aljaske, tako da se njihov san bliži kraju: talasi istorije ponovo prete da ih progutaju i odnesu u nepoznato.

Međutim, Mejer Landsman, detektiv iz Odeljenja za ubistva Okružne policije, ima sasvim dovoljno problema i bez brige o predstojećem Povratku istorije. Njegov život se raspada, brak mu je doživeo brodolom, a njegova karijera je u opasnosti dok istražuje ubistvo nekadašnjeg šahovskog čuda.

U isto vreme napeti triler, ljubavna priča, posveta žanru noar iz četrdesetih godina prošlog veka i istraživanje o tajnama izgnanstva i iskupljenja, Jevrejska policijska stanica je roman kakav je mogao da napiše samo Majkl Čabon.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2010; Broširani povez; latinica; 21 cm; 467 str.; 978-86-7346-765-8;