knjizara.com
Javna ptica

Ljiljana Habjanović Đurović (autor)

Javna ptica
792 din
U korpu

Roman Javna ptica je, pre svega, duboko pronicanje u psihu poznopubertetske devojcice koja polako izrasta u samosvesnu zenu koja uporno trazi (iako do pred romana ni sama nije toga svesna) iskrene, nepatvorene vrednosti u odnosima medju ljudima i, jos vise, u musko-zenskim odnosima. Trazi ih, i u tome je njena tragicnost, svojim savrsenim telom umesto pamecu kojom raspolaze, a koje do pred sam kraj romana nije svesna.

Raskosna bujnost njenih erotskih avantura dovodi je, istina, do sloma ideala kojima je nesvesno tezila, ali istovremeno i do samospoznaje tih istih ideala, tako da je tesko odrediti da li je pravi gubitnik ona ili Galeb, koji svojim putem ka sreci gubi upravo tu dimenziju koju Sloboda uz toliko truda dostize. Prave literature nema bez izvesne doze enigmaticnosti, a upravo iznesena zagonetka koju Javna ptica postavlja svom citaocu, okruzena aurom koja se u trenutku prvog pojavljivanja jedva naslucivala, pruza najvisu literarnu nasladu ljudima zapitanim nad zivotom kroz koji prolaze i onima koji odgovore na to pitanje traze u istinskoj literaturi.



Prvi verodostojni erotski roman ispisan ženskom rukom u istoriji naše književnosti.
Dragoš Kalajić


Njena protagonistkinja htjela bi se ponašati kao "raspašoj -radodajka", ali uistinu i samo godinama pati za svojom prvom izgubljenom ljubavi.
Igor Mandić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Globosino; 29. izdanje, 2018; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 166 str.; 978-86-84559-76-2;