knjizara.com
Japanske narodne pripovetke

Japanske narodne pripovetke
rasprodato

"Mukašibanaši – japanske narodne pripovetke" predstavljaju deo neprocenjivog blaga usmene tradicije Japana. Svi odabrani i s japanskog jezika prevedeni sižei opravdavaju naziv usmenih narodnih pripovedaka jer su ispričani i zabeleženi govornim japanskim jezikom u oblastima širom Japana.
Zbirka počinje pripovetkama o čudesno rođenim junacima. Nižu se pripovetke koje na različite načine razmatraju porodične odnose, i pritom neki sižei odgovaraju narodnim bajkama, dok u drugima otkrivamo odlike etioloških predanja. Dok pastorke ispaštaju zbog mržnje svojih zlobnih maćeha, odnos oca i ćerki predstavlja dirljiv momenat u japanskoj pripoveci. U siže je neretko ut

kan i motiv zahvalne životinje.
Međuljudske odnose otkrivaju i pripovetke o suživotu komšija, koje često imaju dualnu strukturu, budući da pravi i lažni junak stoje u opoziciji, u pogledu svojih karaktera i svog delanja. Znatan broj pripovedaka govori o braku smrtnika i fantastičnog supružnika, najčešće životinje ili nekog strašnog natprirodnog bića (jokai), kakvim obiluje japanski folklor. Priče o životinjama govore o njihovim međusobnim odnosima, koji odražavaju ljudske, poput: prijateljstva, saosećajnosti, sukoba, osvete itd. U zbirku su uvršćene i pripovetke o zahvalnim i blagonaklonim svecima i bogovima, o moćima sveštenika i njihovih učenika protiv zlih sila. Tu su i pripovetke mističnog sadržaja, poput različitih sižea o odlasku smrtnika na „onaj svet”, ali i o brižnim i zahvalnim mrtvacima, ili o nemogućnosti da se pobegne od zacrtane sudbine.
Jednom rečju, iz japanskih narodnih pripovedaka možemo saznati mnogo o životu japanskog naroda, o religiji, obredima i o drevnim verovanjima. I što je možda najvažnije, mukašibanaši nose duboku mudrost starih vremena i neprolazne vrednosti kojima se i savremeni čovek uvek rado vraća.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Japanska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Tanesi; 2016; Broširani povez; latinica; 23 cm; 279 str.; 978-86-80430-19-5;