knjizara.com
Ja sam Malala

Malala Jusafzai (autor)

Ja sam Malala
rasprodato

Devojka koju su talibani pokušali da ubiju jer se zalagala za pravo na obrazovanje
Grupa učenica u živopisnoj pakistanskoj dolini Svat ukrcala se posle nastave u školski autobus, da ih odveze kuc´i. Na raskrsnici nedaleko od škole presrela su ih dva muškarca u crnom, a jedan od njih je uzviknuo: ‚‚Koja je od vas Malala!" Tamnooka devojčica se okrenula i odvratila: ‚‚Ja sam Mala". Neznanac je izvukao pištolj i pucao joj u glavu. Metak ju je pogodio iznad oka prošavši kroz lobanju. Malala je hitno prebačena u bolnicu, nedeljama je lebdela između života i smrti, da bi se nakon brojnih operacija u Pakistanu i Engleskoj oporavila. Ovo je Malalina knjig

a o životu njene porodice i kulturi njenog zavičaja u idiličnom Svatu, ali i dramatična priča o dolasku talibana u dolinu, njihove rešenosti da ne birajući sredstva uvedu šerijatsko pravo u pitomu paštunsku zajednicu, pozatvaraju škole za devojčice, uklone njihove nastavnike.
Terali su žene da nose burke, sprečavali devojčice da da se školuju, sejali strah i neizvesnot nasiljem i okrutnim kažnjavanjem. Javnim istupima kojima se borila za pravo devojčica na obrazovanje, Malala Jusufzai je skrenula na sebe pažnju pakistanske i svetske javnosti, ali je navukla i bes pakistanskih konzervativaca i radikalnih talibana, koji smatraju da je ženama mesto u kuc´i.
Malalina autobiografija upečatljivo je svedočanstvo o otporu umerene pakistanske muslimanske zajednice teroru, u kojem je ta šesnaestogodišnjakinja odigrala važnu ulogu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pakistan , Žene , Obrazovanje
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Evro Book; 3. izdanje, 2016; Broširani povez; latinica; 20 cm; 296 str.; 978-86-505-2528-9;