knjizara.com
Iz srpske istorije srednjega veka

Mihailo J. Dinić (autor)

Iz srpske istorije srednjega veka
rasprodato

Najvažnije studije osnivača beogradske škole medievistike publikovane u inostranim i domaćim naučnim publikacijama u razdoblju 1930-1970 (dve studije prvi put se pojavljuju na srpskom). Dvadeset studija grupisano je u četiri tematske celine. U prvoj, Pogledi na celinu , nalazi se pregled istorije Balkana od 1018. do 1499. koji je autor napisao za Kembričku istoriju srednjega veka, za ovu knjigu preveden sa engleskog; opšti pregled istorije Srbije od VII do XV veka; pregled istorije Bosne od X do XV veka i rasprava o nazivima srpske države u srednjem veku. Drugu ce

linu, Stvarnost i ideologija vladanja , čine studije o srpskoj vladarskoj tituli u vreme carstva i njenoj percepciji kod savremenika; organizaciji vlasti u srpskoj državi u vreme carstva i u doba Despotovine; knjiga o državnom saboru u srednjovekovnoj Bosni, te rasprava o krunisanju bosanskih vladara. U trećoj celini, Društveni slojevi i društvene grupe , nalaze se obimna prosopografska studija o humsko-trebinjskoj vlasteli i studije o sokalnicima, Dubrovčanima u ulozi vlastele u Srbiji i Bosni i o stranim najamnicima u srednjevekovnoj Srbiji. Najzad, poslednja, cetvrta celina, Materijalna podloga društvenog razvoja sadrži čuvenu autorovu knjigu o rudarstvu u srednjovekovnoj Srbiji i Bosni; te studije o gradovima u srednjovekovnoj Srbiji, o dubrovačkoj srednjovekovnoj karavanskoj trgovini, o tributima koje je Dubrovačka republika plaćala vladarima iz bližeg zaleđa za slobodu trgovine.

Studije se objavljuju na srpskom jeziku, ćirilicom, sa uobičajenim naučnim aparatom i podacima o prvobitnom izdanju. Knjiga sadrži iscrpan registar i potpunu bibliografiju autora.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srednji vek
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Equilibrium; 2003; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 822 str.;