knjizara.com
Ivana

Momo Kapor (autor)

Ivana
rasprodato

Prvi srpski roman o šljivovici.
Roman govori o tragicnom vremenu, obuhvata period od 1995. godine do 1999. Kapor piše bez takozvane istorijske distance, ali on, zapravo, i ne govori o ratu, vec o sudbini Ivane, koja u životu ide iz poraza u poraz. Ali, na kraju, ipak, pobeduje "neminovnost produženja vrste".Šta se sve događa jednoj mladoj ženi odrasloj u gradu, kada u ratnom vihoru izgubi rodni grad, krov nad glavom, porodicu i udoban život uspešnog arhitekte.Šta sve m

ože da se dogodi jednoj mladoj ženi odrasloj u gradu, kada u ratnom vihoru izgubi rodni grad, krov nad glavom, porodicu i udoban život uspešnog arhitekte i bude prinuđena da utočište pronađe u zabitom srbijanskom selu Šljivovu u trošnoj zapuštenoj kući na imanju svojih predaka, tema je romana "Ivana". U ovoj uzbudljivoj pripovesti o ženi-borcu i njenoj borbi da se održi u surovoj sredini, prepliću se zavere, sujete i strasti sa predanjima, proročanstvima i ljubavlju. Da bi preživela, Ivana obnavlja pečenje šljivovice - prepečenice po kojoj je nekada bio čuven njen deda, tako da je sem glavne akterke, drugi glavni junak ovo srpsko tradicionalno nacionalno piće i svi načini na koje se peče.
U "Ivani" srećemo jednog potpuno novog neočekivanog Momu Kapora koji otkriva zaboravljeni svet srpskog sela, manastire, pijace i raskaljane drumove, preko noći obogaćene varoške malinare, proroke i seljake koji noći provode pokraj kazana u kojima se peče rakija, a pre svega jedan sasvim novi ženski lik u svremenoj srpskoj književnosti - Ivanu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Zograf; 6. izdanje, 2006; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 244 str.; 86-7578-009-5;