knjizara.com
Istorijske rasprave

Đorđe Sp. Radojičić (autor)

Istorijske rasprave
rasprodato

Autor je bio jedan od prvih predavača na novoosnovanom Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 1954. godine. Već tada je imao reputaciju jednog od najboljih naših poznavalaca srpske srednjovekovne istorije i književnosti. Iz te oblasti objavio je više knjiga, koje su i danas nezaobilazni univerzitetski udžbenici.

NJegove „Istorijske rasprave“ priredila je Svetlana Tomin. U knjizi se nalazi 26 studija i članaka koje je izdvojio sam autor, ostavivši ih u obliku pripremljenom za štampu. Pominjemo samo neke: “Albansko-jugoslovenski odnosi u srednjem veku“, “Atos i njegovi manastiri“, „Monaška imena kneginje Milice“, “Srpsko-rumunski odnosi od 14. do 17. veka“, „Sporazum između srp

ske crkve i Turaka iz 1557“, „Grčka grana dinastije Nemanjića“, “Dve pesme iz 18. veka: čiji je ’Plač Serbiji’ i ’Trenodija’ Zaharija Orfelina“, „Hilandarska građa o Prvom srpskom ustanku“.

Tako u članku „Iz života rudara kod Srba u srednjem veku“, Radojičić navodi: “Naši rudari (ili rupnici) bili su poznati po svojoj veštini i bili su traženi i van naših zemalja. Tako je 1455. godine aragonski i napuljski kralj Alfons V , iz Napulja uputio pismo despotu Đurđu Brankoviću i molio za šest rudara, jer je čuo da u srpskoj despotovini „ima odličnih i iskusnih ljudi za iznalaženje i čišćenje žica zlata i srebra“. Za naše rudare vladalo je u to doba interesovanje i drugde u Italiji (U Florenciji, Ferari).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija , Kulturna istorija , Istorija Srbije , Istorija civilizacije
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Dnevnik - Novine i časopisi; 2006; ćirilica; 21 cm; 236 str.; 86-84097-70-X;