knjizara.com
Imperija

Antonio Negri, Majkl Hard (autor)

Imperija
rasprodato

Novi politički poredak globalizacije – tvrde Hard i Negri – valja posmatrati kao poredak bez granica i ograničenja. Njihova knjiga pokazuje koliko se današnja Imperija suštinski razlikuje od evropske imperijalističke dominacije i kapitalističke ekspanzije u prošlosti. Globalna Imperija oslanja se na elemente američkog konstitucionalizma sa hibridnim identitetima i širenjem granica.

Jedna od retkih dobrih osobina savremene Imperije, smatraju autori, ogleda se u tome što je potkopala temelje nacionalne države, etniciteta, rase i naroda primerima kontakata i hibridizacije. Možda je, a u

to veruju autori, savremena Imperija omogućila stvaranje novih oblika transnacionalne solidarnosti koja će da porazi Imperiju. „Moramo da prihvatimo taj izazov i da naučimo da mislimo globalno i delujemo globalno. Globalizaciji moramo da se suprotstavimo kontra-globalizacijom, Imperiji kontra-Imperijom. Kontra-Imperija mora takođe da bude jedna nova globalna vizija, jedan nov način života u svetu.”

Saradnja američkog teoretičara književnosti i italijanskog političkog filozofa rezultirala je neobičnim i raskošnim delom velike imaginativne snage i bogatstva intelektualnih referenci. Bez obzira koliko su zaključci do kojih su došli kontraintuitivni, knjiga poseduje vizionarski intenzitet.

...

Antonio Negri, filozof, pisac i nezavisni istraživač, profesor na univerzitetima u Parizu i Padovi. Svojevremeno je bio aktivan pripadnik italijanskih buntovničkih grupacija, angažovao se na strani vođa pokreta za autonomiju italijanskih radnika, studentskih i feminističkih pokreta, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Optužen da „zaslužuju moralnu osudu” zbog nasilja proisteklog iz njegove podrške „oružanoj pobuni” protiv države, osuđen je na dugogodišnju zatvorsku kaznu.

Nakon gotovo 14-godišnjeg egzila u Francuskoj, gde je radio na pariškom univerzitetu kao lektor, vratio se 1996. u Italiju, kako bi odslužio kaznu koja mu je 1983. bila suspendovana. Naime, te godine, dok je ležao u zatvoru, izabran je na parlamentarnim izborima i time stekao poslanički imunitet. Dobrovoljnim odlaskom na robiju, Negri postaje glas svih koji su, poput njega, utamničeni u italijanskim zatvorima ili izbegli u inostranstvo zbog učešća u vanparlamentarnim oblicima političke borbe tokom burnih sedamdesetih.

Početkom veka još uvek se nalazio pod kaznom, ali mu je od 2001. ona preinačena u uslovnu slobodu. Ipak, zabranjeno mu je da učestvuje na izborima ili da se bavi profesorskim radom. Visoko produktivan, kosmopolitski, originalan i dubok filozofski stil, deo je Negrijevih napora da se kritički izrazi o mnogim intelektualnim pravcima i pokretima širom sveta u poslednjih pola veka.

Njegova poznatija dela su The Politics of Subversion: A Manifesto for the 21st Century (1989, na francuskom 1986), The Labour of Dionysos: A Critique of a State-Form, sa M. Hardom (1994), Empire, sa M. Hardom (2000).


Majkl Hard, sin stručnjaka američkog Kongresa za sovjetsku ekonomiju, nekada je studirao tehniku i stekao diplomu na koledžu u Pensilvaniji. Zainteresovan za alternativne izvore energije, za vreme ferija radio je u Italiji praveći solarne ploče. Godine 1983. preselio se u Sijetl, gde studira književnost i stiče doktorsko zvanje. Angažovao se u Gvatemali i Salvadoru na strani hrišćanskog „pokreta za azil” koji je organizovao zaštitu za one koji su u Sjedinjene Američke Države ušli kao ilegalni imigranti, kao i za one što su bili na meti „eskadrona smrti” koje je organizovala CIA. Pišući doktorsku disertaciju iz oblasti komparativne književnosti, u Parizu je upoznao Antonija Negrija sa kojim će kasnije napisati neka svoja najznačajnija dela. Ubrzo mu je ponuđena katedra na odseku za italijansku književnost univerziteta u Južnoj Kaliforniji, odakle je 1994. prešao za redovnog profesora na Djuk (Duke) univerzitetu u Severnoj Karolini.

Među značajnijim knjigama su mu An Apprenticeship in Philosophy (1993), The Labour of Dionysos: A Critique of a State-Form, sa A. Negrijem (1994), Empire, sa A. Negrijem (2000).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Imperijalizam
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: IGAM; 2005; ćirilica; 21 cm; 496 str.; 86-83927-17-2;